Sommerkurset I BUND OG GRUND på Broderiskolen bliver en uge, hvor du kan få lov til at fordybe dig i broderi.
Årets fællestema er broderede “grunde og bunde”. Henholdsvis uld på uld og hør på hør.
Grunde er syet fast på og igennem bundstoffet, hvorimod bunde er tråde trukket over stoffet og hæftet få steder eller flettet sammen. Begge teknikker er flader, der dækker stoffet, og hvor der kan leges med de forskellige grafiske virkninger.
Bunde med uld på uld
Underviser Ane Løser
![2]()
![6]()
Vores inspiration er bundene, der findes i uldbroderi, både herhjemme og for en stor del også i de skånske uldbroderier og de engelske jacobianske. Variationerne i de gamle broderier er mange. Vi lader os dog ikke nøje med at lave kopier af de gamle, men skal eksperimentere med at lave egne, når teknikken først har sat sig på rygraden for derved sætte teknikken ind i en moderne sammenhæng.
I ugens løb vil vi tage afsæt i de flader, strukturer og effekter, der dannes af bundene, og vi vil undersøge, hvordan man ved at ændre et enkelt moment kan opnå en helt anden struktur. Vi vil primært arbejde med farver, idet dette giver rig mulighed for at lege med dybdevirkning og fremhævning af visse partier.
Hvert arbejde spændes op på en broderirammer, vi gennemgår fremgangsmåden, tekniske spidsfindigheder, lidt historik og et kompendium deles ud, så man har mulighed for at arbejde med teknikken i andre sammenhænge. Målet med undervisningen er at blive så dygtig til teknikken, at man efterfølgende kan skabe egne grunde og på den måde tage ved lære af det gamle og tage teknikken til nye højder i moderne sammenhæng.
Grunde med hør på hør
Underviser Berthe Bramsen
Vi vil lader os inspirere af de finde broderede kniplinger fra 1700-tallet, hvor både motiv og bund bliver udført med en rig variation af grunde. Kniplingerne er karakteriseret ved at have organiske motiver, og selvom der er en overordnet komposition, får hvert motiv sit eget liv alt efter hvilken grund, man vælger at brodere.
De gamle broderede kniplinger blev i sin tid udført på tynd mousseline-stof (mol) og blev brugt i klædedragten. På kurset vil vi dog arbejde i en større skala med hørtråd på hørlærred. Vi ser også på en række teknikker, der omkranser motivfladerne herunder skyggesyning, sammentræksyning, kædesting, nedlagt syning, tungesting mm.
Kurset vil være tilrettelagt således, at alle skal arbejde på egen broderiramme, som skolen kan stille til rådighed. Der vil være et kompendium for et større antal grunde og der vil i høj grad være mulighed for at vælge de grunde, som man finder interessante at udføre. Har man arbejdet med emnet før, er der rig mulighed for at udvide sit repertoire.
Generelt:
Sommerskolen er planlagt således, at du igennem 4 år kan blive undervist i 8 forskellige broderiteknikker, hvorefter kurserne vil blive gentaget.
Tid:
Uge 27: 29. juni til 3. juli 2015
Mandag d. 29. juni kl. 9-12, 12.30-16 bunde, uld på uld hele dagen
Tirsdag d. 30. juni kl. 9-12, 12.30-16 bunde, uld på uld hele dagen
Onsdag d. 1. juli kl. 9-12 foredrag, 12.30-16 grunde, hør på hør
Torsdag d. 2. juli kl. 9-12, 12.30-16 grunde, hør på hør
Fredag d. 3. juli kl. 9-12, 12.30-16 grunde, hør på hør
Hvert dagsprogram følger primært dette skema:
kl. 9-12 undervisning, afbrudt af en kort kaffepause, når det er hensigtsmæssigt
kl. 12-12.30 frokost
kl. 14.30 eftermiddagskaffe
kl. 16 undervisningen slutter, men der vil være mulighed for at arbejde selvstændigt om aftenen
Pris:
Kr. 3500,00 for 30 timers undervisning inkl. materialer til to syprøver
samt formiddagskaffe, frokost, eftermiddagskaffe og evt entré på museer.
Overnatning skal I selv stå for, men vi kan være behjælpelige med finde overnatningsmuligheder.
Undervisere:
Berthe Bramsen
Ane Løser
Holdstørrelse:
10 – 12 elever
Adresse:
Til dette kursus har vi fået lov til at låne en stor stue i vores nabos lejlighed. Det giver os bedre plads og mulighed for at være lidt flere mennesker end i Broderiskolens beskedne lokaler. Bemærk derfor adressen!
Frederiksholms Kanal 28G
1220 København K
Tilmelding:
Senest d. 29. maj, 2015
Du er tilmeldt, når vi har modtaget din mail-adresse og telefonnummer, samt når du har indbetalt hele kursusgebyret. Dette skal ske senest d. 29. maj, 2015. Herefter vil du modtage et deltagerbrev, hvori nærmere oplysninger om kurset fremgår, samt hvad du eventuelt bedes medbringe til kurset.
Melder du fra efter tilmeldingsfristen, refunderes kursusgebyret ikke. Skulle kurset ikke blive oprettet refunderes hele beløbet.
Betal venligst til konto nr.: 4180-4180186190. Husk at notere kursets nummer, hold 2015-013, på indbetalingen.
Telefon: 3315 5866
Mail: post@kirkeligkunst.dk